Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Wat is een ontslagvergunning?

Als een werkgever een van zijn werknemers wil ontslaan, dan heeft de werkgever hier toestemming voor nodig van het UWV WERKbedrijf. Deze toestemming geldt alleen als de arbeidsverhouding wordt beëindigd door middel van opzegging.

Mocht het zo zijn dat de arbeidsverhouding op een andere manier wordt beëindigd, dan is het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen niet van toepassing en hoeft de werkgever ook geen toestemming nodig van het UWV WERKbedrijf.

Wanneer heeft een werkgever geen ontslagvergunning nodig?

Er zijn enkele uitzonderingen die er voor zorgen dat een werkgever geen ontslagvergunning nodig heeft, te weten:

  • Wanneer de opzegging om een dringende redden geschiedt en deze reden gelijktijdig aan de werknemer wordt gemeld
  • Wanneer de proeftijd van de werknemer er nog niet op zit
  • Wanneer het ontslag een gevolg is van een faillissement

Hoe gaat het toestemming vragen in zijn werk?

Mocht een werkgever daadwerkelijk overgaan tot het ontslaan van een van zijn werknemers dan zal de werkgever zoals gezegd toestemming moeten krijgen van het UWV WERKbedrijf. De werkgever dient dan een ontslagaanvraag in bij het UWV WERKbedrijf en deze zal worden beoordeeld.

In de ontslagaanvraag staan logischerwijs de redenen vermeld waarom de werkgever de werknemer wil ontslaan. Dit is belangrijk wat betreft het aanvragen van een WW-uitkering voor de werknemer aangezien het ontslag daarvoor niet verwijtbaar mag zijn.

Mocht het UWV WERKbedrijf akkoord gaan met het ontslagaanvraag dan kan de arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer daadwerkelijk worden beëindigd, binnen uiterlijk twee maanden na het maken van de ontslagvergunning.


7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 8:00 tot 20:00 uur, op vrijdag tot 18:30 uur en in het weekend van 10.00 tot 16:00 uur.